Libri prohibiti

Tuzemský samizdat byl zapsán do registru UNESCO Paměť světa

Lidovky.cz, 27. června 2013

PRAHA – Do registru UNESCO Paměť světa byla zapsána Sbírka českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 až 1989. Na své internetové stránce to uvedlo ministerstvo kultury, sbírka byla zápisem uznána za součást dokumentárního dědictví lidstva v minulém týdnu.

Česká republika tak má již čtvrtý zápis do tohoto registru. Vedle Sbírky středověkých rukopisů české reformace, Sbírky ruských, ukrajinských a běloruských periodik z let 1918 až 1945 a Sbírky barokních univerzitních tezí; všechny tři sbírky spravuje Národní knihovna.

Sbírku českých a slovenských samizdatových periodik z let 1948 až 1989, která je deponovaná v Knihovně Libri prohibiti, sestavila Společnost Libri Prohibiti s podporou ministerstva kultury. Sbírka patří k nejrozsáhlejším a nejkomplexnějším na světě, má tedy zásadní význam pro studium historie 20. století. Její zapsání do prestižního registru UNESCO Paměť světa by mohlo napomoci i k lepšímu informování veřejnosti o významu této sbírky.

Seznam UNESCO Paměť světa vznikl v 90. letech, jeho cílem je zachovat dokumenty, které by měly patřit k dědictví lidstva. Při jeho zrodu stála česká Národní knihovna a vytvořila pro něj i pilotní projekt. Do seznamu byly již dříve zapsány tři písemné památky Národní knihovny. V registru je kolem 250 položek, kromě typických knihovních dokumentů v něm jsou i zvukové, filmové a archivní materiály.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/tuzemsky-samizdat-byl-zapsan-do-registru-unesco-pamet-sveta-p52-/kultura.aspx?c=A130627_185443_ln_kultura_kys