Libri prohibiti

Vyhlášení Mezinárodního dne samizdatu

Dne 12. října se v Praze sešli autoři, vydavatelé a rozšiřovatelé samizdatových knih a časopisů a audiovizuálního samizdatu z období sedmdesátých a osmdesátých let, a to z České a Slovenské republiky. Setkání bylo připomínkou roku 1988, kdy se čeští a slovenští vydavatelé samizdatu začali společně zasazovat za propuštění tehdy vězněného slovenského samizdatového vydavatele Ivana Polanského, který byl odsouzen ke čtyřem letům vězení.

Na pražském setkání se přítomní rozhodli vyhlásit 12. říjen Mezinárodním dnem samizdatu. V tento den si budou nadále připomínat všechny, kteří byli nebo i dnes jsou kdekoliv ve světě pronásledováni za autorství literárních či publicistických děl, za šíření svobodných myšlenek a za uchovávání kulturních hodnot. Svět se v posledních dekádách proměnil, ale stále jsou ve světě země, v nichž se myšlenky nevyhovující státní moci musejí šířit v utajení a s rizikem pronásledování.

Vyhlašovatelé Mezinárodního dne samizdatu hodlají v nejbližších dnech oslovit další vydavatele samizdatu v Čechách a na Moravě a také někdejší polské, ruské i maďarské vydavatele samizdatu, stejně jako jejich kolegy z dalších zemí. Poté požádají o součinnost při prosazení Mezinárodního dne samizdatu jako všeobecně uznaného svátku obrany svobody slova a ochrany písemnictví jak ministerstva zahraničních věcí ve svých zemích, kulturní výbory zákonodárných sborů, tak i Organizaci OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO.

Mezi vyhlašovateli Mezinárodního dne samizdatu byli kromě jiných také Ján Čarnogurský, Jiří Gruntorád, František Mikloško, Ivan M. Havel, Ján Šimulčík, Petruška Šustrová a Petr Pospíchal.

Vyhlášení Mezinárodního dne samizdatu s podpisy

Ohlasy v médiích:

Události v kultuře

Poslední slovo, Petruška Šustrová, LN 14.10.2016

Monitoring médií: Den samizdatu

Více o Mezinárodním dni samizdatu naleznete zde.