Libri prohibiti

První povelikonoční pozvánka do Libri prohibiti

Milí přátelé a příznivci knihovny Libri prohibiti,

zveme vás na prezentaci nové knihy Lubomíra Vejražky, která proběhne v úterý 19. 4. 2022 v 18:00 hodin v knihovně Libri prohibiti. Podrobnosti najdete v přiložených materiálech. Večer připravilo Muzeum paměti XX. století a na setkání se těší Jiří Gruntorád, Veronika Bendová a Petr Blažek.

BOLEST PŘETRVÁVÁ A CESTA NEKONČÍ

Autorské čtení Lubomíra Vejražky

Osudům politických vězňů byla od roku 1990 po zásluze věnována řada studií i knih. Muklové měli ale také své manželky, děti, rodiče… Ačkoli zůstali takzvaně „na svobodě“, situace na ně dopadla často neméně drtivě. Nátlak StB, pohrůžky, vydírání, společenská izolace, podřadná práce, bída, vystěhovávání… Rodiny muklů zůstaly po roce 1990 do značné míry opomíjeným rozměrem komunistické persekuce.

Kniha Lubomíra Vejražky vychází z desítek svědectví a zároveň trpce polemizuje se současnými snahami některých historiků hodnotit vládu jedné strany jako legitimní, občany de facto podporovaný režim a období komunismu jako neutrální vývojové společenské stádium, srovnatelné svými „neduhy“ se západními liberálními demokraciemi. Kniha navazuje na předchozí tituly Nezhojené rány národa (2012) a Jizvy zůstávají (2018).

Připravilo Muzeum paměti XX. století, úvodní slovo: Petr Blažek. Moderuje: Veronika Bendová

FOTOGALERIE

VIDEO: